Znate li šta je menstrualna čašica i kako se ona koristi?

Menstrualna čašica je proizvod za žensku higijenu, za višekratnu upotrebu. Mala, fleksibilna posuda u obliku lijevka, napravljena je od gume i stavljate je u svoju rodnicu kako bi sakupljala menstrualnu krv.

Prije nego što se odlučite za upotrebu menstrualne čašice, razgovarajte sa vašim ginekologom. Prvo što morate saznati jeste veličinu čašice koja vam je potrebna. Proizvode se najmanje dvije veličine – manje i veće. Manje menstrualne čašice se preporučuju ženama mlađim od trideset godina koje nisu rađale vaginalno. Veće čašice se preporučuju ženama starijim od trideset godina i rodile su vaginalno.

Ako znate staviti tampon, umetanje menstrualne čašice ne bi trebao biti problem. Prije nego je počnete koristiti, važno je da je sterilizujete kuhanjem u vrućoj vodi od tri do pet minuta. Sa vašom čašicom biste trebali biti u mogućnosti kretati se, skakati, sjediti, stajati i obavljati druge svakodnevne aktivnosti bez ispadanja čašice.

Ukoliko imate problem sa stavljanjem čašice, posavjetujte se sa svojim ginekologom.

Ova čašica se može nositi 6 do 12 sati, zavisno od toga koliko jako menstrualno krvarenje imate. Samim tim je možete koristiti i kao zaštitu preko noći. Vašu menstrualnu čašicu morate ukloniti nakon 12 sati nošenja. Ukoliko prije toga postane puna, morat ćete je isprazniti da biste izbjegli curenje.

 

Prednosti korištenja menstrualne čašice:

 • Praktičnost
 • Sigurnija je od tampona i ne prijeti vam rizik od sindroma toksičnog šoka (TSS), rijetke bakterijske infekcije povezane s upotrebom tampona
 • Ima veći kapacitet spremanja menstrualne krvi nego ulošci ili tamponi
 • Ekološki je prihvatljivija
 • Ne može se osjetiti tokom seksualnog odnosa (vrijedi za menstrualne čašice određenih proizvođača)
 • Nošenje čašice je udobno i ne ometa vas u obavljanju svakodnevnih aktivnosti
 • Jeftinije su, plaćate jednokratnu cijenu za višekratnu menstrualnu šalicu

Nedostaci korištenja menstrualne čašice: 

 • Može biti teško pronaći pravu veličinu. To znači da ćete možda morati isprobati nekoliko menstrualnih čašica različitih proizvođača prije nego pronađete savršenu za sebe.
 • Možda ste alergični na materijal. Većina menstrualnih čaša napravljena je od materijala bez lateksa, što ga čini odličnom opcijom za osobe alergične na lateks, ali za neke ljude postoji mogućnost da silikon ili gumeni materijal izazovu alergijsku reakciju.
 • Može uzrokovati iritaciju vagine. Menstrualna čašica može iritirati vašu vaginu ako nije očišćena i zbrinuta ispravno. Također može uzrokovati neugodnost ako čašicu stavite bez podmazivanja.
 • Može povećati mogućnost infekcije. Dobro operite menstrualnu čašicu, isperite i pustite da se osuši.

Price Based Country test mode enabled for testing Bolivia. You should do tests on private browsing mode. Browse in private with Firefox, Chrome and Safari