Zatvor kod djece – prevencija i ublažavanje

Kako dolazi do zatvora? 

Kada su u pitanju bebe i mala djeca, pravilna ishrana je veoma važan faktor u zdravom razvoju, te zdravom radu crijeva. Kod male djece, do godinu dana, dolazi do velikih promjena u prehrani. Te promjene se događaju postupno, no momenat uvođenje kašica ili krute hrane može da dovede do zatvora.

Ukoliko je vaše dijete već u fazi da jede tri obroka dnevno, vrlo je važno da mu dajete dovoljno tekućine koja će pomoći probavnim sokovima. Djetetu je najbolje nuditi vodu ili nezaslađene čajeve.

Kada dođe do zatvora, najbolje je da činite sljedeće: 

– Brinite se o tome da beba dobro spava: miran i dovoljan san je važan za cijeli organizam. Djetetovom tijelu treba period odmora da bi pravilno obavilo apsorpciju hranjivih tvari. 

– Redovno hranjenje i spavanje istovremeno pomažu dječijem tijelu da razvije rutinu.

– Laganom masažom stomaka umirite djetetov želudac i crijeva.

– Nedostatak kretanja i spora crijeva su usko povezani. Animirajte vaše dijete da puza, igra se i trči okolo, te time potaknite probavne procese koji dovode do opuštanja napetih mišića. 

U obzir treba uzeti da se probavni trakt bebe razvija i da je apsolutno prirodno da nema stolicu po nekoliko dana. Ukoliko dijete ima bolne grčeve, treba da posjetite pedijatra.

 

 

 

Price Based Country test mode enabled for testing Bolivia. You should do tests on private browsing mode. Browse in private with Firefox, Chrome and Safari