Zašto platnene pelene?

Odlučili ste se na platnene pelene i sada ne znate odakle biste krenuli. Nadamo se da će Vam upravo ovaj vodič olakšati početak ili prelazak na platnene pelene.
Na žalost, još je puno onih koji će vas odgovarati od te odluke, zbog neupućenosti i neznanja, ali kao što je inače slučaj i sa svim ostalim, vi ste roditelj i imate puno pravo da stojite iza svojih odluka, a mi ćemo vam pomoći tako što ćemo dati puno razloga zbog kojih se treba odlučiti na platnene pelene.
Nabrojaćemo samo neke od njih:
Sigurnije i zdravije za bebe. Mada se teško oteti utiscima marketinških trikova kojima se služe proizvođači jednokratnih pelena, platnene pelene JESU zdravije za bebe. One ne sadrže hemijske supstance koji urin pretvaraju u gel koji se u štetnom obliku ponovo preko kože vraća u krvotok djeteta kao što je slučaj sa jednokratnim. Dodaćemo da ove supstance dodatno iritiraju nježnu kožu bebe, što često izaziva alergijsku reakciju, te povećavaju temperaturu unutar pelene u vrijeme kad se dječacima još razvijaju testisi, što može utjecati na razvoj neplodnosti u kasnijoj dobi.
Sigurnije za okolinu  – Jednoj jednokratnoj peleni treba nekoliko stotina godina da se razgradi, a pri razgradnji se dodatno otpuštaju štetni gasovi. Zamislite koliko jednokratnih pelena potroši jedno dijete u toku 2,5 godine? Svaka pelena dodatno upija tečnost i do 100 puta svoje težine. Za razliku od jednokratnih, prirodni materijali od kojih se prave platnene pelene, relativno brzo se razgrađuju, a za njihovu proizvodnju se potroši puno manje resursa.
Ekonomičnije – Mjesečno za jednokratne pelene roditelji izdvajaju u prosjeku 100KM (50E). Kupovinom platnenih pelena ne samo da ćete uštedjeti (kako su neki izračunali, platnene pelene su 4x jeftinije), nego ih može koristiti više djece
Brže  odvikavanje –  Praksa dokazuje da se djeca koja nose jednokratne pelene kasnije odviknu od pelena nego dijete koje troši platnene.