Vrste platnenih pelena

Mame su često zbunjene velikim izborom modela platnenih pelena. Razlog tome je činjenica da svaka mama sugestijama i idejama doprinosi razvoju postojećih modela i pravljenju novih.
Vrlo teško je nekome ko tek počinje objasniti sve vrste, posebno zbog toga što ne odgovara svakoj bebi isti kroj/oblik pelene, dok neke mame preferiraju krojeve ili oblike i kombinuju po svom ličnom izboru.
Ipak moglo bi se reći da se platnene pelene dijele na dvije vrste: tetra-švedske pelene koje su koristile naše mame (u kombinaciji sa nepropusnim gaćama) i moderne šivene pelene.

Kod tetra pelena imate prilično jednostavnu varijantu: Pelene zamotate oko bebe, eventualno učvrstite kopčama ili švedskom pelenom i stavite nepropusne gaćice. Moderne platnene pelene sašivene su u obliku gaćica koji se kopčaju plastičnim drikerima ili čičkom. Zavisno od vrste nekad je nepropusni sloj prišiven direktno, a nekad je potrebno na to obući nepropusne gaćice.

TETRA pelene: Ove pelene pravougaonog oblika su neizostavan dio dječije opreme i proizvode se od tetra platna koji osim što je nježno  za dječiju kožu i jako dobro upija. Prilikom motanja možete koristiti različite načine ( eng. fold) kako bi što bolje se oblikovale, korištenje zaštitnih gaćica je obavezno. Prednosti su što se jako brzo suše, te su jeftinije i šire dostupne ( možete ih nabaviti u svakoj apoteci). Prilikom kupovine, birajte one s gušćim tkanjem jer bolje upijaju.
Nešto slično tetra pelenama su prefoldi ili presavijene pelene.  Njihova je prednost što su već složene i savijene u slojeve pa zbog toga ima manje motanja. Također ih je potrebno pričvrstiti snappy kopčom te preko njih staviti cover, tj. nepropusne zaštitne gaćice.

Pamučne moderne oblikovane pelene koje trebaju zaštitne gaćice pravimo u nekoliko verzija:

Split peleneove  Ove pelene dolaze sa dva slobodna uloška. Potrebne su zaštitne gaćice preko njih. Vanjski materijal je pamučni interlock ili jersey (mako) u dezenima. Do kože je sloj pamučnoh pliša ( pamučni velur), upojni sloj je pamučni flis.

Bikini split – Identične su split pelenama ali su malo uže između nogica, što nekim bebama savršeno odgovara.
Ekstra bikini – Kao što im samo ime govori ove pelene su još uže, medjutim njihova prednost je što zbog načina kopčanja odgovaraju i novorpdjenim bebama. Potrebne su zaštitne gaćice preko njih.

Noćne pelene – Split pelene sa poboljšanim upijanjem. Dolaze sa dva uloška. Potrebne su zaštitne gaćice preko njih.

NewBorn pelene /  Pelene za novorođenče
Vrsta split pelena posebno namjenjienih prijevremeno rodjenim i sitnijim bebama.

Zaštitne gaće i AI2 pelene:

Zaštitne pelene: Stavljaju se preko platnenih pelena kako bi osigurale da njihov sadržaj ne curi na bebinu odjeću. Izrađujemo ih od posebnog materijala koji je presvučen poliuretanskim nanosom (PUL) što ih čini  vodootpornim ali zrakopropusnim. Zaštitne pelene izrađujemo jednoj (OS) veličini  koja je prilagođena svim uzrastima, kao i veličinama S/M/L/XL/XXL i na zahtjev. Kopčaju se čičkom ili drikerima.

AI2 (All in 2) pelene: To je vrsta zaštitnih pelena, ali za razliku od običnih zaštinih, unutrašnost sadrži dva džepa za lako umetanje npr. tetra pelene ili posebno prilagođenih uložaka. Izrađujemo ih u jednoj (OS) veličini  koja je prilagođena svim uzrastima i to u dvije verzije STANDARD AI2 i FIT AI2.

Ulošci i boosteri

Ai2 pelene možete stavljati preko klasičnih SPLIT pelena, ali ih možete puniti tetra pelenama, prefoldima i posebno dizajniranim ulošcima. Boosteri, kako im i ime govori služe da poboljšaju moć upijanja klasičnih split pelena.

Sve u jednom / AIO pelene
Ove pelene su sašivene sa nepropusnim slojem tako ne trebaju dodatne zaštite. Unutra se, zbog lakšeg sušenja, nalaze dva uloška koji su pričvršćeni drikerima.