Šta sve pomaže razvoju beba?

Prvim dodirima i prvom brigom oko djeteta, roditelji i dijete se upoznaju, razvijaju osjećaj privrženosti i bliskosti.

  1. Zagrljaji

Roditelji imaju potrebu da stalno dijete nose u rukama, maze ga i grle. Male bebe su, zato, uvijek tu negdje uz nas, na rukama, pored nas u krevetu… Bebi je ugodno na rukama roditelja, te kad osjeti toplinu roditeljskog tijela. Kroz zvukove koji su mu poznati, vibracije i dodire, dijete postepeno razvija povjerenje prema novom svijetu te se osjeća sve ugodnije u njemu. Intelektualni razvoj djeteta potiče njegov stalni kontakt s roditeljima. Bebi maženje koristi.

2. Pjesmice, brojalice, dodiri 

Kada presvlačite pelene djetetu, mnogo je interesantnije kad ga mazite i grlite. To igranje i komunikacija pomaže djetetu da osjeti svoje tijelo i privikne se na prostor oko sebe i nauči razumijevati njegovu širinu i njegove mogućnosti. Pored toga, odličan način je pjevanje pjesmica i brojalica.

       3. Podizanja 

Jako često želimo da dijete imamo u rukama, podižemo i ljuljamo. Dijete kroz takvu komunikaciju ćitavim tijelom doživljava pomicanje u prostoru, uči slijediti pogled roditelja dok se njegovo tijelo pomiče u drugim smjerovima. Ovi pokreti su važni za djeteov razvoj.

       4. Poljupci 

Nikad se nemojte ustručavati ljubiti svoje dijete i igrati se s njime, dodirujući ga. Djetetu se svaka vrsta komunikacije, a posebno ta, izrazito sviđa. Komunikacija koja nas tjera na smijeh, najzdraviji je oblik stimulacije razvoja.

 

 

Price Based Country test mode enabled for testing Bolivia. You should do tests on private browsing mode. Browse in private with Firefox, Chrome and Safari