Šta je jednoj bebici potrebno za sreću?

Svaki roditelj radi na tome da svoju bebu učini sretnom. Mi vam, danas, donosimo nekoliko savjeta kako da to vrlo lako učinite.

1. Stabilni odnosi sa puno ljubavi

Utjecaj na dijete najviše imaju odnosi sa njemu najbližim ljudima. Da bi dijete odrastalo na zdrav i normalan način, potrebno je puno više od uravnotežene prehrane. Djetetu je potrebno da osjeti toplinu i brižnost svojih roditelja, kako bi ono steklo povjerenje u ljude, te naučilo šta znači suosjećanje i empatija. Stabilni emocionalni odnosi s najbližim osobama, čine osnovu djetetova društvenog i intelektualnog razvoja.

 

2. Prilagođavanje ritmu djetetovog razvoja

Djetetov razvoj se tokom prvih godina njegovog života pomno prati. Mjeri se njegova visina, težina, razvoj motoričkih sposobnosti, razvoj čula, prvi zubići, govor, itd. Ono što je, pored toga, važno jeste praćenje djetetovog intelektualnog i emotivnog razvoja kako bi se razumjele djetetove prednosti i slabe tačke. Sve bi to bilo jednostavnije pratiti kada bi te vrijednosti jednako vrijedile za svu djecu. Te vrijednosti se, ipak, prilično razlikuju i svakom djetetu se treba na neki poseban način prilagoditi.

 

3. Prihvaćanje djetetove posebnosti

Svjesni smo da djeca ne odrastaju tačno onako kako je opisano u knjigama. To roditelje, nažalost, ne sprječava da ih uspoređuju s drugom djecom. Jako često zaboravimo da određeno “kašnjenje” od prosjeka ne svjedoči o problematičnoj budućnosti, kao što i “naprednost” u nekom dijelu djetetova razvoja ne svjedoči nužno o njegovoj općoj izvrsnosti.

 

4. Postavljanje jasnih granica

Kada svome djetetu kažete NE, to ne znači da samo pokušavate uvesti red i disciplinu, nego da mu pomažete da se uklopi u svijet sa lakoćom te ga učite samokontroli. To je način da spriječite dijete da ugriže vršnjaka u vrtići, čim nastane i najmanji konflikt.

 

5. Samopouzdanje i samopoštovanje

Slika koju dijete o sebi izgradi, stvara se od rođenja. Ako s ljubavlju utjeešimo dijete svaki put kad plače i pomognemo mu u slučaju kad nas treba, mi njemu poručujemo da može imati povjerenja u ovaj svijet. Poslije će djetetovo samopouzdanje izrastati na uvjerenju da je voljeno. Kako bi se u to potpuno uvjerilo, ponekad će činiti sve da vas odbaci od sebe. Na taj način će provjeriti da ste, uprkos svemu, tu uz njega. Upravo zato roditelj treba da postavi pravila koja treba poštovati: “Imaš pravo da budeš ljut, ljubomoran na mlađu sestru, da želiš novu igračku…ali sad stvarno pretjeruješ…”

 

6. Stimulativni i dostupni roditelji

Dijete ima potrebu da neko vrijeme u toku dana provede sa svojim roditeljima, u aktivnostima koje voli. Ukoliko djetetu stalno ponavljate kako ga volite, a nemate vremena da se njime bavite, poslije nekog vremena dijete više neće u to vjerovati. Osim ljubavi, potrebno je i da provedete kvalitetno zajedničko vrijeme. U suprotnom, vaša ljubav neće biti uvjerljiva, a djetetu će samopoštovanje biti poljuljano. Kroz igru s roditeljima, dijete uči o svijetu i međuljudskim odnosima na jedan, njemu zanimljiv način i također dobiva vašu posvećenost i vašu ljubav.

 

 

 

Price Based Country test mode enabled for testing Bolivia. You should do tests on private browsing mode. Browse in private with Firefox, Chrome and Safari