Pranje zubića – prije ili poslije doručka? Da li ih peremo pravilno?

Čuli ste od mnogih da se navečer zubi peru radi zdravlja, a ujutro radi ljepote. Vi možda smatrate da je blje zube prati nakon jela, to jeste nakon doručka. Ipak, zaključak nije tako logičan kako se čini.

To mišljenje je krivo. Stomatolozi preporučuju da se uvečer peru zubi radi zdravlja, a ujutro radi ljepote i to prije doručka. Doručak, posebno ako jedete voće, pijete voćne sokove ili jedete slatko, spušta vam pH vrijednost u ustima, to jeste izaziva stvaranje kiseline. Kiselina je ta koja nagriza zubnu caklinu i čini je mekšom.  Ukoliko odmah nakon obroka krenete da četkate zube četkicom, postepeno ćete skidati zaštitni sloj cakline i s vremenom učiniti zube osjetljivim.

Trudnice treba dobro da paze!

Trudnice su pod utjecajem hormona te imaju osjetljivije zube i desni, a kada se tim tegobama ujutro pridruže i mučnine i povraćanja, tada problemi sa zubima mogu da eskaliraju. Čak i ukoliko imate ružan okus u ustima nakon povraćanja, radije neutralizujte ispiranjem usta vodom, a zube operite pola sata nakon povraćanja. Taj savjet vrijedi za sve.

Ujutro, ako žurite, operite zube prije doručka.

Stomatolozi kažu da je idealna varijanta ako ujutro stignete doručkovati i zatim nakon pola sata oprati zube.

 

Price Based Country test mode enabled for testing Bolivia. You should do tests on private browsing mode. Browse in private with Firefox, Chrome and Safari