Pranje i održavanje platnenih pelena


Prvo pranje

Prije prve upotrebe nove pelene operite kao i ostali veš. Nakon svakog pranja on će bolje upijati stoga nema potrebe da ih posebno potapate prije pranja kako bi bolje upijale. Možete ih prati na temperature 60 stepeni, uz dobro doziranje deterđenta

Pranje pelena
Pelene isključivo dojenih beba prvih 6 mjeseci (do uvođenja čvrste hrane) nije potrebno posebno tretirati. Dovoljno ih je isprati od kakice, staviti u kantu gdje će čekati pranje.
Pelene beba koje su na dohrani ili čvrstoj hrani potrebno je isprati od urina, ukloniti sadržaj stolice,te odložiti.
Prljave pelene možemo čuvati na dva načina: u kanti  punoj hladne vode ( u koji dodamo kašičicu deterdženta) ili u otvoenoj kanti bez vode (suha metoda).
Pelene je dovoljno prati na 60C.  Prije pranja, zakopčajte čičak trake, kako se u pranju ne bi hvatale za ostale pelene.
Savjetujemo i pretpranje i duplo ispiranje kod starije djece i zaprljanih pelena.
Iako je 60C sasvim dovoljno da se ubiju sve bakterije, možete ih povremeno oprati i na 90C
Peglanje, osim lične relaksacije, nije potrebno.

Pranje zaštitnih pelena
Prljave zaštitne pelene te zaštitne gaćice (Ai2 / Cover) treba prati na temperaturama do 60 stepeni sa normalnom dozom praška za pranje. Također, lako se peru i ručno, pod mlazom tekuće vode Zaštitne pelene i AI2  je potrebno sušiti na zraku, sušilica ili direktno sušenje na radijatoru bi ih mogla oštetiti usljed djelovanja visokih temperatura.

Koje deterdžente da koristim?
Neki deterdženti sadrže sastojke kao što su parfemi, boje, optički izbjeljivači, i omekšivači koji mogu ostaviti talog na tkanini.
Preporučujemo da koristite deterdžente koji ne sadrže ove dodatke i koji su ekološki prihvatljiviji. Deterdženti koji se pojavljuju na tržištu posebno namjenjenu bebinoj odjeći  ne moraju biti bolji, kupujte deterdžente kojima ste već zadovoljni I koji ne izazivaju iritacije.
Količinu deterdženta prilagodite uputama. Iako na internetu često čitamo kako je platnene pelene potrebno prati sa malo ili nikako praška za pranje, naše iskustvo,a i mnogih drugih mama je pokazalo da premalo deterdženta stvara mnoga problema. Previše deterdženta stvara talog i može izazvati iritacije dječije kože, a premalo ne očisti dobro tkaninu. Čista pelena je čista samo onda kad ne miriše ni na šta!

Soda, sirće, domaći sapuni nisu dobar prijatelj pelenama. Voda, deterdžent, sunce i povremeno mala količina dezinfekcijskog sredstva je dovoljna da pelene budu čiste. Mi ne preporučujemo korištenje bilo kojeg drugog aditiva kod pranja platnenih pelena. Aditivi mogu narušiti vodonepropusnost i elastičnost materijala.
Sirće se nikada ne smije koristiti u vodi koja je već kisela te korištenje sirćeta u već kiseloj vodi može dovesti do rastezanja gumica i pucanja materijala. Osim toga, sirće i soda mogu promijeniti pH vrijednost pelene što dovodi do iritacije kože. Domaći sapuni za pranje nisu dobri iz razloga što su to i dalje sapuni i nemaju snagu deterdženta.
Nije dokazano da eterična ulja mogu pomoći dezinfekciji pelena. Kap eteričnog ulja ne može učiniti ništa u kanti punoj prljavih pelena. Problematično je i korištenje eteričnih ulja na koži djecu mlađoj od godine.

Fleke na pelenama
Najbolji način da uklonite fleke sa pelena je “sunčanje”. Poželjno je sušiti opran veš na suncu, kao i izložiti sunčevim zracima jer oni pozitivno utiču na uništavanje štetnih mikroorganizama.

Smrdljive pelene
Ako pelene smrde, ponovo ih operite. Moguće da nisu dobro oprane ili se nakupilo previše deterdženta. Operite ih ponovo, ali bez deterdženta. Isto važi i za pelene koje smrde na amonijak.

Kakica i platnene pelene:
Iako mnogi osjećaju gađenje pri samoj pomisli da će morati da peru ukakane pelene, napominjemo da ovaj prirodni fiziološki proces ne treba da bude prepreka platnenopelenaštvu. Na tržištu postoji određeni broj proizvoda koji će olakšati ispiranje pokakanih pelena. Prije svega tu su gumene rukavice (koje možete kupiti u svakom dućanu), zatim tuš koji možete namontirati na vodokotlić i kojim ćete ispirati kakicu direktno sa pelene (možete to raditi i sa klasičnim tušem ako je blizu wc šolje), i tzv lineri tj. papirići koje stavljate u pelene i bacate zajedno sa kakicom.

Kako beba raste, tako i se mijenja i njena ishrana i stolica.
1 -6 mjeseci
Stolica isključivo dojene bebe je lako rastvorljiva u vodi, dovoljno je da je isperete pod mlazom vode. Obzirom da većina isključivo dojenih beba ima eksplozivne kakice, papirići neće biti od posebne koristi.
Bebe hranjene formulom imaju nešto gušću stolicu i nju je potrebno ukloniti prije pranja u mašini, pa stoga preporučujemo upotrebu mini tuša, te papirića

6 mjeseci do odvikavanja
Kako beba počinje sa dohranom, tako i njena stolica postaje konkretnija i nju je potrebno ukloniti prije pranja u mašini, pa stoga preporučujemo upotrebu mini tuša, te papirića. Nekad će biti dovoljno da samo sadržaj pelene istresete u wc šolju.

Šta su papirići ili lineri i kako se koriste.
Papirići za pelene olakšat će vam održavanje platnenih pelena, ako su samo mokri možete ih oprati sa platnenim pelenama i ponovno koristiti, a ukoliko su ukakani samo ih sa stolicom možete baciti u WC šolju. Zbog mogućnosti začepljenja ne preporučuje se bacanje u stare odvode.