Konzumiranje orašastih plodova u trudnoći pospješuje djetetove kognitivne sposobnosti?!

Naučnici iz Španjolske su izvršili istraživanje, u koje su uključili 2200 majki i djece. Prehrambene navike majki su ispitivane tokom prva dva i zadnja tri mjeseca trudnoće. Djeca su u dobi od 18 mjeseci, pet i osam godina prošla različite standardizirane kognitivne učinkovitosti.

Rezultati pokazuju da djeca čije su majke u prva tri mjeseca trudnoće jele puno orašastih plodova, postižu najbolje rezultate u kognitivnim sposobnostima. Testovi su pokazali da visoka konzumacija orašastih plodova u posljednja tri mjeseca trudnoće i nema baš značajan pozitivan učinak na poboljšanu učinkovitost u radu mozga.

Naučnici pretpostavljaju da je to sve povezano s fetalnim razvojnim ciklusima koji u određenom trenutku intenzivnog napretka intenzivno iskorištavaju određene hranjive tvari. U slučaju orašastih plodova, folna kiselina je ta tvar, te esencijalne omega 3 i omega 6 masne kiseline. To, naravno, zavisi i od količine konzumiranih orašastih plodova.

Preporuka je da se jede 90 do 200 grama orašastih plodova sedmično, tj. badema, orah, pinjola, kikirikija ili možda lješnjaka.