Konzumiranje orašastih plodova u trudnoći pospješuje djetetove kognitivne sposobnosti?!

Naučnici iz Španjolske su izvršili istraživanje, u koje su uključili 2200 majki i djece. Prehrambene navike majki su ispitivane tokom prva dva i zadnja tri mjeseca trudnoće. Djeca su u dobi od 18 mjeseci, pet i osam godina prošla različite standardizirane kognitivne učinkovitosti.

Rezultati pokazuju da djeca čije su majke u prva tri mjeseca trudnoće jele puno orašastih plodova, postižu najbolje rezultate u kognitivnim sposobnostima. Testovi su pokazali da visoka konzumacija orašastih plodova u posljednja tri mjeseca trudnoće i nema baš značajan pozitivan učinak na poboljšanu učinkovitost u radu mozga.

Naučnici pretpostavljaju da je to sve povezano s fetalnim razvojnim ciklusima koji u određenom trenutku intenzivnog napretka intenzivno iskorištavaju određene hranjive tvari. U slučaju orašastih plodova, folna kiselina je ta tvar, te esencijalne omega 3 i omega 6 masne kiseline. To, naravno, zavisi i od količine konzumiranih orašastih plodova.

Preporuka je da se jede 90 do 200 grama orašastih plodova sedmično, tj. badema, orah, pinjola, kikirikija ili možda lješnjaka.

 

 

Price Based Country test mode enabled for testing Bolivia. You should do tests on private browsing mode. Browse in private with Firefox, Chrome and Safari