Koliko je djetetu hrane dovoljno?

Treba znati da na jedan dan svako dijete za rast troši samo trideset kalorija. Samim tim, djetetu je potrebna mala količina hrane po obroku, to jeste jedna petina količine koja se nalazi na tanjiru roditelja. Zato, uvijek zapamtite da ne pretjerujete sa količinama.

Mali su obroci za dijete višestruko korisni iz nekoliko razloga:

  • Dijete može pojesti sve sa tanjira, baš kao i odrasli, što izaziva veliko zadaovoljstvo i djetetu i roditelju koji je odmjerio pravilnu količinu.
  • Dijete nije previše pojelo, zadovoljno je, ponosno na to jer ima osjećaj da je uspjelo, a i roditelj ima sve od navedenih pozitivnih osjećaja.

Stavite li pred dijete pun tanjir, zato što vi mislite da je bolje tako vršiti pritisak, jer ionako neće puno pojesti, sigurno da ćete svi sigurno na kraju osjećati nezadovoljstvo. Unaprijed znate da će dijete pojesti malo, što će se na kraju i obistiniti i ni vi se nećete osjećati srećno. Ni dijete tu nije zadovoljno jer ne može da udovolji majci, a jede više nego što mu zaista treba.

Pokušajte izbjeći da vašem djetetu obrok bude nelagoda, učinite da to bude zadovoljstvo.

Zapamtite da svako dijete u određenim mjerama ima svoje pojedinačne potrebe za hranom, i to treba poštovati. Budite svjesni da će dijete radije jesti ukoliko ne bude osjećalo nikakvu prisilu.

 

Price Based Country test mode enabled for testing Bolivia. You should do tests on private browsing mode. Browse in private with Firefox, Chrome and Safari