Kako se hraniti tokom trudnoće?

Ukoliko ste trudnica, a ne jedete namirnice životinjskog porijekla, svoju prehranu treba da obogatite vitaminom B12, i ukoliko ste slabo izloženi suncu, treba da u organizam unosite vitamin D.

Trudnoća je posebno stanje koje zahtijeva pravilnu prehranu, to jeste prehranu koja treba da sadrži sve sastojke koji će da zaštite trudnicu i djetetu omoguće pravilan razvoj svih organa.

Iako vegetarijanci imaju veći unos folne kiseline od nevegetarijanaca, ženama koje su vegetarijanke se savjetuje što redovnije uzimanje folne kiseline prije i tokom prva tri mjeseca trudnoće.

Trudnice koje su lakto-ovo-vegetarijanke su mnogo manje izložene riziku od deficita nutrijenata od onih koje konzumiraju nevegetarijansku prehranu.

Ono što nikako ne smijete izostaviti u trudnoći jeste unos sirovog voća i povrća. U stanju trudnoće treba da izbjegavate konzervirane namirnice, te previše začinjenu hranu.

 

 

 

Price Based Country test mode enabled for testing Bolivia. You should do tests on private browsing mode. Browse in private with Firefox, Chrome and Safari