Kako samostalne igre utječu na razvoj djeteta?

Ne treba da zabavljate vašu bebu ili dijete baš svake sekunde. Možda zvuči čudno, ali i bebe trebaju vrijeme koje će provesti same sa sobom.

Koliko bebe uživaju u vlastitom vremenu za igru, toliko je to vrijeme važno za njihov razvoj. Stručnjaci kazuju kako se na taj način razvija djetetovo samopouzdanje i izgrađuje nezavisnost u kasnijem djetinjstvu. Dijete koje se zna samo zaigrati, poslije neće imati razdoblja kada će se žaliti da mu je dosadno ili da nešto ne može napraviti. Ako roditelj ne omogući djetetu da radi nešto samostalno, ono može da postane veoma pasivno u starijoj dobi.

Svakako, vrlo je važno odgovarati na djetetove potrebe, kada je ono željno vaše pažnje, te se s njim igrati kad god možete. Međutim, pretjerana interakcija može da prestimulira dijete, pa čak i da ga onemogući u učenju novih vještina.

Kako ohrabriti djetetovu samostalnost?

  • Ukoliko vaše dijete još ne puže, vi ga smjestite u dekicu sa plastičnim, neslomljivim ogledalom za djecu ili nekom zanimljivom zvečkom.
  • U dogledno vrijeme vaše dijete okružite igračkama koje će željeti da dosegne, kako biste ga potaknuli na prevrtanje i puzanje.
  • Kada vaše dijete savlada pokrete kojima može da dohvati neku stvar, samostalno igranje će mu postati zanimljivije.

 

Nastojte pročitati/prepoznati bebine signale.

 

 

Price Based Country test mode enabled for testing Bolivia. You should do tests on private browsing mode. Browse in private with Firefox, Chrome and Safari