Kako majčino mlijeko izgrađuje imunitet i štiti od bakterija

Fotografija koja prikazuje kapljice majčinog mlijeka kako se brane od armije štetnih bakterija u Petrijevim posudama postala je viralna na Facebooku prije nekoliko godina.

Victoria Catherine, studentica biologije je napravila pokus u kojem je željela vidjeti koliko je mlijeko snažno u borbi protiv bakterija. Snimila je ovu fotografiju u laboratoriju i objasnila,”Tako sam ponosna… ovdje vidite 9 Petrijevih zdjelica s uzgojenom bakterijom Micrococcus luteus. Bijele tačke u sredini su uzorci majčina mlijeka. Pogledajte čiste dijelove oko krugova mlijeka – to su bjelančevine inhibirale bakterije! Tako samo uzbuđena! Također je funkcioniralo s E. Coli i prilično dobro s bakterijom MRSA… budućnost je svjetla, budućnost je majčino mlijeko.”

Članak sa YourPediatrician.com objašnjava kako je to moguće:

„Oko 80 odsto ćelija u majčinom mleku su makrofagi, ćelije koje ubijaju bakterije, gljivice i viruse. Dojene bebe su u različitom stepenu zaštićene od brojnih bolesti, uključujući upale pluća, botulizam, bronhitis, stafilokokne infekcije, influencu, upale uha i ospice. Nadalje, majke proizvode antitijela na bilo koju bolest koja postoji u njihovom okruženju, čineći svoje mlijeko prilagođeno za borbu protiv bolesti kojima su izložene i njihove bebe. ”

Ono što je još impresivnije jeste da su uzorci mlijeka na fotografijama stigli od majke 15-mjesečne i tri godine starosti, što pruža daljnje dokaze da majčino mlijeko i dalje štiti od bolesti dugo izvan dojenačke dobi.

A, budući da ljudski imunološki sistem nije potpuno razvijen do 6. godine, što duže dijete može dojiti, to bolje!

 

 

 

Price Based Country test mode enabled for testing Bolivia. You should do tests on private browsing mode. Browse in private with Firefox, Chrome and Safari