Još jedan ekološki prihvatljiv proizvod za usta i zube – Misvak!

Čuli ste za misvak? Znate li šta je to i koja su njegova svojstva?

Misvak je grana koja  veličinom podsjeća na grafitnu olovku. Misvak je potpuno prirodan i vrlo dobro služi za održavanje higijene usta i zuba, i to tako što se lagano gricka i koristi za četkanje zuba i desni. Misvak je mnogo bolji od obične četkice za zube. On u sebi sadrži efikasno dejstvo, koje je bolje od vodice za usta, paste za zube, konca i ostalih sredstava za oralnu higijenu. Kada se pakujete za duže putovanje, vjerovatno pakujete sve ove navedene stvari koje su vam potrebne za održavanje usta i zuba. Zamislite koliko prostora biste oslobodili da umjesto toga koristite misvak!

Misvak dobivamo iz drveta žbuna Salvadora persica, i također je poznat po imenu “grm četkica za zube”. Kada drvce dovedemo u kontakt sa zubima, ono ima mehaničku svrhu uklanjanja kamenca sa zuba.

Načini djelovanja misvaka 

Dokazano je da misvak ima antimikrobsko djelovanje. Njegove hemijske kompomente su savršenog sklada, i imaju efikasno dejstvo za održavanje oralnog zdravlja. Ulogu abrazivnog sredstva, koja sa zuba uklanja mrlje, igra SILIKA. Ulogu sredstva za zatvaranje pora i umanjenje gingvitisa igraju TANINI. Kalcijum koji se taloži u pljuvački nakon upotrebe misvaka pomaže remineralizaciji zubnog emajla, i održava zube jakim. U površinskom sloju emajla se nalazi smola koja štiti zube od dalje štete mikroba. Mnogo dobrih strana se krije u misvaku, i to onih koji osiguravaju normalan i zdrav zadah.

Kako se koristi misvak

• Nožem odsjeći odprilike 1 cm vrha misvaka

• Grickati misvak polagano zubima dok se ne naprave dlačice

• Ako je misvak suh i ne vidite da ima vlage u njemu, ostavite ga u čaši vode otprilike 8 sati

• Misvakom masirati desni i četkati zube baš kao i sa zubnom četkicom

• Odsjeći vrh misvaka s dlačicama svaka 3-5 dana i ponoviti tačku 2

 

 

Price Based Country test mode enabled for testing Bolivia. You should do tests on private browsing mode. Browse in private with Firefox, Chrome and Safari